Temaveckor i vinmaskinerna

2017-03-01 av Karin Hedlund.

Vi kommer starta lite temaveckor i vinmaskinerna , där vi berättar lite om en speciell region, druva, land samt att vi fokuserar på viner på samma tema. Först ut är:

Piemonte

Piemonte betyder ”landet vid bergets fot” och är en region präglad av historia och gamla slott och gårdar.

Landskapet med sina många kullar är sagolikt vackert och det finns så mycket mer än vin att se och göra här. Men … detta ska ju handla om vin.

Det mest kända området i Piemonte är Langhe med sina kungar Barolo och Barbaresco.

Det är röda, kraftiga, fylliga, sträva viner som påminner ganska mycket om varandra.

Man brukar dock säga att Barbaresco är kvinnan i förhållandet, lite mer elegantare och mjukare än den fylligare, ”rökigare” Barolon.

Bägge två är döpta efter lokala byar i Langhe och bägge två är gjorda på druvan Nebbiolo.

Nebbiolo är kanske den druvan man i första hand förknippar med Piemonte. Den har fått sitt namn från det italienska ordet för dimma ”Nebbia” som det är väldigt ofta på kullarna runt Barolo och Barbaresco.

Den mest odlade druvan i hela Piemonte är inte Nebbiolo utan Barbera, som används till många ”vardagsviner” och hamnat lite i skuggan av Nebbiolo.

Men på senare år har man lyft fram Barbera och genom att ge druvan utrymme på växtplatser som förr var dedikerade till Nebbiolo har man lyckas skapa riktigt bra viner som i många fall slår både Barolo och Barbaresco på fingrarna och dessutom till ett lägre pris.

1986 inträffade något som kallades ”Barberaskandalen” då skrupelfria vinhandlare och producenter tillsatte metanol till sämre viner för att till synes öka kvaliteten. Resultatet blev att runt 20 personer dog och flera producenter åtalades och dömdes för multipla mord.

Hur som helst så ledde det i slutänden till att Italien fick bättre struktur och bättre kvalitet på sina viner.

Inga kommentarer