7 days in Sweden #03

2011-09-22 av Karin Hedlund.

I dag blir det diskussions-tema här från Norrköping.

Jag har inte så många dumheter att uppdatera er med, lessen, vet att jag gör er besvikna-men jag vet att detta kan drabba den bäste. Jag kommer därför förmedla lite funderingar som for genom skallen på mig medan jag målade

  • Fundering 01
 Varför är den Svenska flaggan gul och blå?

Wikipedia avslöjar att det gula symboliserar solen och det blåa ska va havet…..Har dom sol i Sverige?? Faktiskt så skulle jag svara ja. Är den då så gul? Diskutabelt.

Nu frågar ni er: Varför har vi då inte gult och blått i Italien? Bra frågat, här blir dock förklaringen rätt rörig…som, å andra sidan, det är i hela Italien.

Legenden förtäljer att 2 patrioter, den ene från Asti och den andre från Bologna förenade sina respektive färger med den gröna som står för det hopp man såg i ett enat blomstrande Italien. Grönt hopp…suck, vilken banal tristess. Hursomhelst så säger man att den röda färgen skulle vara symbol för de fallna hjältarnas blod. Då säger jag att det vita kommer från mozzarellan…..och kanske dräkten på Kasper. Men det röda skulle också kunna vara tomatfärgen. Om det gula sen ses som solen i Sverige skulle ett färgsättningstänk, baserat på det faktum att i Italien kan det bli bestialiskt hett, skulle våran sol kunna vara rödfärgat. Fascinerande hypotes och i högsta grad personlig….förstås. Det blåa var familjen Savoias färg (1) och blev sedan dess relationsfärg till Italiens erkännande. Används också på landslagströjor även om den inte förekommer i flagga.

Sen spelade den svarta färgen också sin roll, men det är en annan femma även om det finns dom som skulle vilja reintroducera den. Var det här intressant? Nej! Kände ni till allt det här? Nej! Men lite kultur kan inte skada.

* Fundering numero due.
I Norrköping finns det inga mygg. Vid Nordkap finns det hur många som helst. OK, den här stan ligger i södra delen, medan Nordkap, som namnet förtäljer, är norr i massor. Man kan säga att det är norr. Alltså är det helvetiskt kallt…ändå är det fullt med mygg å jag fattar inte att dom inte dör fast det är 10 000 grader kallt. Hos oss har vi dom berömda tigermyggen…dom måste väl ha nån form av mammutmygg!

  • Fundering numero tre.
I morse gick jag ut tidigare från rummet eftersom jag i går blev blåst på frukosten. Kom in i frukostrummet kl. 9:05 å ändå höll hon på å duka av. Nu är det så här: Antingen har hon ett larm kopplat till mitt rum som varnar henne att hon måste duka bort allt när jag öppnar dörren, annars vet jag inte. Fick nu äta frukost med en slags haj som cirkulerandes runt mitt bord, högg bort bit för bit allt eftersom jag ätit. Kändes som den gamla ”ta en stol-leken” fast med tallrikar. Men jag kommer ändå inte gå ut till frukosten ännu tidigare i morgon. Kanske går jag inte ut alls!
  • Fundering numero quattro.
Status på mina jobb. Avslutat biten i rummet på gatuplan. Avslutat toadekorationer på gatuplan. Nästan avslutat dekoration på vägg ner till undre plan. Skulle gärna ladda upp foto, men tillåts inte av wi-fi och skickar därför länk till artikel om detta som finns i min officiella site. Hälsar er och vi hörs i morgon.

Enjoy

(1) Savoia är den Italienska kungafamiljen

(översättning Jerney Kovac)

3 kommentarer