Enoteket blir till..

2011-09-09 av Karin Hedlund.

Hur kom jag på tanken att starta ett enotek i Norrköping?

Egentligen inte så konstigt…..Min uppväxt i Italien och min entusiasm över vad landet har att erbjuda i form av mat, dryck, kultur etc har för det mesta återspeglat sig i de verksamheter jag startat.

Därmed erkänner jag mig skyldig till bl.a följande:

  1. Medverkat till att Norrköpingsborna för första gången fått sig serverade pizza på hemmaplan….Just det…det skedde på Spiran..Norrköpings första pizzakrog.

Där introducerade vi också så ”exotiska” kaffesorter som espresso och cappuccino…otroligt men sant!

När den sen blev möjligt att få tag i, så var vi först med mozzarellan på pizza! Det var på en restaurang som hette Leonardo´s som vi hade på Drottninggatan.( Där finns i dag en krog med ett annat namn)

  1. Medverkat till att färskbakad pasta för första gången serverats i stan…både fylld och ofylld.
  2. Först med att servera ett otal olika ostar typ: Buffelmozzarella, Fontina, Gorgonzola,Parmigiano Reggiano, Diverse pecorinoostar m.m, m.m
  3. Först också med lufttorkade skinkor som Parma, San Daniele, Carpegna….för att inte glömma den bästa av dom alla: Il culatello di Zibello…översatt på svenska : ”Den lilla röven från Zibello”…Sorry, men den heter faktiskt så!
  4. Grappa? Gissa vem som var först på plan med det? Den bedriften gav mig ett speciellt öknamn. Detta namn använde jag mig av när jag skulle döpa en av stans genom tiderna mest populära krogar. Gissa vilken? På den krogen lanserade vi ”nymodigheter” som: Pannacotta, tiramisú, saltimbocca, carpaccio, stracotto, bresaola, vitello tonnato och mycket, mycket, mer

Sen har jag gjort mig skyldig till mycket annat också….men det mesta av det tänker jag aldrig erkänna!!

_________________________

I Italien heter det Enoteca. Konceptet har ju också spridits utanför ”stövelns” gränser…men vad betyder det?

Har skrivit det tidigare…

Eno=vin, på latin (oops..det rimmar också)

Tek= lokal där man förvarar saker…typ lager

(Discotek betyder således ”skivlager”)

När man startade Roms Enoteca nr 1 så hade man följande målsättning:

  1. Man skulle ha vin i fokus, dvs ett stort vinutbud.
  2. Man skulle tillhandahålla så många sorter som möjligt på glas
  3. Man skulle ha ett enkelt och okomplicerat matutbud
  4. Man skulle inte ha en snobbig och högfärdig inramning. Alla skulle känna sig bekväma, oavsett tillfälle

Denna Enoteca finns fortfarande och ligger på Piazza Pasquino, nära den mera kända Piazza Navona. Den heter faktiskt ngt så ”Franskklingande” som ”Cul de Sac”

Vi kallar vårt ställe helt enkelt ”Enoteket” …en ”försvenskning” av det italienska namnet.

Vi har letat efter rätt lokal för detta i flera år….Vi har den i dag och den går bortom alla våra drömmar.

Vi har lagt så mycket energi och så mycket feeling i planeringen att vi börjar känna oss yra i mössan (och då har vi ännu inte börjat provsmaka vinerna), men målsättningen är att ni skall få lust att le när ni kommer till oss.

Vi vill förmedla just den avslappnade ”feelingen” som kännetecknar våra inspirationskällor och skapa en atmosfär där man känner sig bekväm och alltid välkommen…även när man inte är hungrig eller törstig. Blir glad om ni så bara kommer in och säger hej….kanske berättar en vits ( bara den inte är för dålig ) så att vi alla får skratta lite och sedan går igen…Är ni i stället hungriga? Då hoppas jag att vi kommer att överraska er med ett spännande och variationsrikt utbud som kommer att innehålla mycket italienskt, men även impulser från andra platser…..

Till sist..

En som äger ett apotek är ju apotekare……vad blir jag nu? Enotekare??

Ciao

Jerney

PS. Till alla som känner mig: Ni vet att jag inte har varit ensam i planeringen av Enoteket. Vi har varit flera som har bidragit med mycket, men en person har betytt mest av oss alla….ni förstår vem

6 kommentarer