Toscana i vinmaskinerna

2017-03-10 av Karin Hedlund.

Lady och Lufsenlikt med rutiga dukar, stråkmusik och tomma vinflaskor med ”bastkjolar” som återanvänds till ljusstakar. Just så kanske är det som många fortfarande tänker när Italien kommer upp i huvudet.

Toscana med Chianti i spetsen är fortfarande den mest kända vinregionen i Italien. Chianti har kanske just pga av att det fortfarande förknippas i väldig hög grad för många med ”bastkjolsflaskan” , il fiasco, fått ett oförtjänt dåligt rykte, men det finns så himla mycket mer Chianti och Toscanska viner än just det enkla bordsvinet.

Chianti heter området och inuti Chianti ligger Chianti Classico som är ”kärnan” och där de bästa Chiantivinerna kommer ifrån.

Huvuddruvan i Chiantivinerna är alltid Sangiovese och de kännetecknas av viner med hög syra, fruktighet, doft och smak av körsbär, ju bättre vinerna blir desto djupare doft och smak, högre strävhet och mer frukt och bär hittar man.

Ett annat känt område från Toscana är Brunello di Montalcino som ”tävlar” med Piemontes Baroloviner att vara Italiens dyraste och främsta viner. Brunello är en klon av Sangiovesedruvan och betyder den mörka trevliga. Brunello är viner som kräver lagring innan de uppnår sin topp.

Alla har säkert hört talas ”Supertoscanare”

Förklaringen till dessa är att en del odlare tröttnade på alla de lagar och regler som finns för att få en DOC, dvs en ursprungsbeteckning, och valde därför att klassa ner sina viner till Vino da Tavola, bordsvin, för att till exempel kunna använda andra druvor.

Druvstockar på Cabernet Sauvignon importerades från Château Lafite i Bordeaux och viner med helt annan karaktär växte fram. Exempel på sådana är tex. Sassicaia, Ornellaia, Solaia, Tignanello…

Just nu har vi en Sassicaia i maskinerna så kom och prova…

Inga kommentarer