Italienska Vindagen 19 November

2012-11-21 av Iain Hay.

När man jobbar i denna tuffa men fantastiskt roliga bransch så finns det en hel del fördelar, som att träffa en rad med olika människor, lära sig att jobba under högt tempo och press (vilket oftast är otroligt roligt och givande) men framförallt så blir man bjuden på trevligheter som Italienska vindagen.
Årligen hålls detta evenemang på Grand hotell i Stockholm och för er som inte varit på en sådan här tillställning tidigare påminner det om en mässa, pluset är att denna kretsar kring italienskt vin och delikatesser. Med andra ord, ett tillfälle som jag bara inte fick missa!

I Grand Hotels anrika salarna tillsammans med doften av rustika, moderna, robusta, eleganta viner var jag i en dröm värld. Totalt hann jag med att prova cirka 80 viner och fick en hel drös med inspiration för nya viner som ni snart kommer att hitta hos oss.
En av mina favoriter kom ifrån producenten Le Macchiole i Bolgeheri, Toscana och vinet hette Paleo Rosso (nr 73732). Vinet produceras av 100 % Cabernet Franc och trots denna svårtämjda druva så har vinet en elegans och komplexitet och visar druvans oerhörda potential.

På den vita sidan har vi en av mina favorit producenter från Toscana, Capanelle, där vi på Enoteket har viner som Solare 1999 och 2005 och Super Toscana vinet 50/50. Capanelle producerar även ett vitt vin på 100% Chardonnay som jag fick möjlighet att prova.
Tidigare årgångar har detta vin lagts på ny fransk ek och därmed fått en väldigt tydlig ekkaraktär. De nyare årgångarna har man valt att lägga 70% av vinet på ny ek, där den fortfarande är väldigt integrerad i vinets karaktär men blir aldrig för ”ekad”. Resterande 30% läggs på ståltank och tillsammans får vinet en underbar balans mellan frukt och syra med någon smörig struktur.

Dessa dagar finns även för allmänheten att besöka, och jag kan rekommendera er alla som älskar vin att passa på att ta en dag i Stockholm och bara prova fantastiska viner!

/ Frida

Inga kommentarer