Artikel från Kultursidan.nu om Enojazz

2012-11-09 av Karin Hedlund.

I Eva Cassidys tappning

Den nyöppnade restaurangen Enoteket i Industrilandskapet hade på kulturnatten premiär för musik på lördagskvällarna. EnoJazz som arrangemanget döpts till är en lyckosam satsning som ljusar upp höstmörkret med lokala band med jazzstuk.

Inför lördagskvällen den 10 november träffar jag gänget som då står på scenen. Det är Lotta Källström som repeterar på Kulturkammaren tillsammans med pianisten Göran Hanning och basisten Roger Hedin. Programmet har fått titeln En touch av Eva Cassidy. Lottas dotter Linnéa Källström presenteras som gästartist.

Varför då Eva Cassidy som var en amerikansk sångare, gitarrist och arrangör? Ja enligt Lotta Källström så hade Eva en bred repertoar då hon arrangerade och framförde sådan musik som hon gillade. Hon blev därför svårplacerad i något egentligt fack inom musikgenren men hon hade stora framgångar, främst efter sin bortgång, 1996, endast 33 år gammal.

På Enoteket blir ungefär hälften av låtarna i arrangemang av Eva Cassidy. En snabb koll på repetitionslistan ger exempel på titlar som Cheek to Cheek, Songbird, Fever, Over the Rainbow och Autum Leaves i Eva Cassidys tappning. Bland de andra melodierna finner vi Ångbåtsblues, Route 66 och Har du kvar din gamla cykel. Listan är lång och det är kanske inte säkert att alla melodierna framförs vid konserten.

Efter att under en dryg timme ha lyssnat på repetitionerna så är jag onekligen imponerad över den musikalitet som denna fyrklöver besitter. Göran Hanning och Roger Hedin kompletterar varandra på ett fascinerande sätt när de diskuterar tonarter, basgångar eller pianoanslag och Lotta Källström hänger med i skiftningarna. Ännu mera imponerad blir man av att Linnéa, som ännu är bara 16 år och därför måste betraktas som relativt orutinerad, är så följsam i de oftast inte så enkla sångerna och melodierna.

Är bara en sak som jag är besviken över – jag befinner mig i Blekinge på lördag och har inte möjlighet att höra den färdiga konserten på Enoteket i Norrköping! Jag tror att det blir en riktig musikfest om än i konkurrens med flera andra konserter i Norrköping på lördagskvällen!

Inga kommentarer