Bröllopsyra!

2011-11-10 av Karin Hedlund.

November och delvis början av december är månaderna när de flesta bröllop äger rum i Indien. Stjärnorna står rätt och det är rätt tid att gifta sig. Dessutom är klimatet behagligt. Att få vara med på ett Indiskt bröllop är fantastiskt. I Indien är 90 % av befolkningen Hinduer och många lever fortfarande enligt gamla traditioner att föräldrarna eller familjen väljer lämplig partner inför bröllopet. Det har dock de senaste åren blivit betydligt vanligare med ”love marrige” i det ”nya Indien”.

Ett Hinduiskt bröllop varar i minst 4-5 dagar och det är flera mottagningar och middagar sammankopplade till själva vigselakten. Det kommer ofta 4-500 personer till bröllopet som bekostas av brudens far, och det är inte ovanligt att det kostar mer än en årslön.

Förutom själva Bröllopsdagen är dagarna indelade i en tjejkväll en killkväll, mottagning för alla vänner och en mottagning för alla släktingar och vänner. Ibland är det också en sång- och danskväll.

Själva bröllopscermonin varar i 3 timmar och börjar mer att brudens far överlämnar bruden. Brudparet sätter sig framför en helig eld och prästen läser heliga skrifter och kastar örter i elden. Brudparet själva häller ”offersmör” och lägger andra gåvor i elden. Sedan ber de för friska barn, god ekonomi och bra samhörighet, lycka och ett liv som varar i hundra höstar. Den viktigaste ritualen under vigselakten är dock att brudparet går sju varv runt den heliga elden (kallas sapta padi) under tiden som de ger sju löften till varandra.

Maten spelar naturligtvis en nyckelroll under alla dessa tillställningar. Man ger sig vinn om att bjuda på det bästa huset har; mest vegetariskt och allt färskt tillagat på plats – vilket pågår under hela kvällen! Ingen bordsplacering här inte, det är bufféer och mingel, man tar om och om igen. Inte minst av sötsakerna som är extremt söta.

Som sagt, det är en förmån att vara här och nu få uppleva alla dessa bröllop och mottagningar. Hela denna vecka innebär flera mottagningar och bröllop. Sen bär det av mot Norrköping under drygt en vecka. Och om ni ska få tag i mig är nog Enoteket den säkraste platsen att söka på, jag ska hinna prova hela menyn…

Buon appetito

Inga kommentarer