Fler och fler ”goes Italian”…

2015-04-13 av Karin Hedlund.

Italiensk mat är ju populärt. Det säljer ju!

Svårt för kunder och gäster att skilja agnarna från vetet.
2 saker är viktiga.
1) Att den som säljer använder sig av produkter som är genuint Italienska!
2) Att den som säljer har mycket goda kunskaper i Italiensk mattradition

Tips: Gör ett 5-test, Dvs be att få berättat namnet på:
• 5 Italienska skinkor (utöver Parma som ofta felaktigt används som generell benämning).
• 5 Ostar ( Utöver Parmigiano av samma anledning som Parma ) och vilken typ av mjölk som används
• 5 klassiska maträtter med historik /tradition

Kan man svara på detta och även berätta vilka regioner som är knutna till varje enskild produkt/maträtt så har man åtminstone läst på läxan lite grann.

Vår nya Enoteksmeny presenterar återigen nya spännande Italienska delikatesser som Prosciutto di Bassiano D.O.P, en traditionsskinka från regionen Lazio, Porchetta från Ariccia, Ciauscolo som är en bredbar salami, Biancomangiare, en Siciliansk variant av pannacotta med bl. a äkta pistage från Bronte, och mycket , mycket mer..

Det finns dom som vill… och så finns det dom som kan!

Ciao-Enotekaren
110603 Jerney port 3

Inga kommentarer

Paolo Roberto

2015-03-30 av Karin Hedlund.

Enoteket har stora nöjet att gästas av Sverige mest färgstarka Italienare. Entreprenör, programledare, matlagare, importör, författare, atlet, debattör m.m…En man som helt enkelt skulle behöva visitkort i A4 storlek…
Kaxig, uppkäftig, men 100% äkta och 100% ”self-made” och med en massa glimt i ögat. Varmt hjärta, humor och ett imponerande ”jävlaranamma” . Enotekaren intygar!!
Missa inte chansen att inspireras, trivas, äta och dricka gott i hans sällskap. En helkväll helt enkelt.
Benvenuti-Välkomna

Program:

17:45 Start/ankomst. Fördrink. Enotekets festvåning
ca 18:15 Paolo berättar.
Ca 19:15 Förflyttning till restaurangen för middag. Kvällens meny är helt och hållet inspirerad av Paolos böcker med mat från fastrar och vänner. Paolo och Enotekaren chefskockar tillsammans och går runt och pratar Italiensk mat

Paolos högklassiga produkter exponeras och kan köpas, likaså hans böcker som kvällen till ära kommer att signeras

Pris: 650:-/person, inkl. Entrédrink, föreläsning och 3-rättersmiddag. (maten skall bokas i förväg-se meny nedan ). Biljetter köps på Enoteket. Tel. 011-4006070, 0707-664101. Obs! Ett begränsat antal platser finns för enbart middag och då gäller utsatta menypriser.

BENVENUTI!!

EnotekarenPaolo

IL MENÚ DELLE ZIE E DEGLI AMICI
”Paolo Robertos meny
från fastrar och vänner”

1. Välj förrätt eller halvportion pasta
2. Välj Helportion pasta eller varmrätt
3. Välj dessert
4. Ät och må bra 🙂

ANTIPASTI-Förrätter
• Gamberi marinati su carpaccio di zucchine con mentuccia / Zia Nunzias marinerade räkor på bädd av myntakryddad zucchinicarpaccio 149:-
• Spinaci saltati al burro con aggiunta di salsiccia alla piastra/ Zia Lucias smörslungade spenat tillsammans med halstrad färsk salsiccia 135:-
• Antipasto misto Paolo Roberto/ Fat med blandade aptitretare, helt efter Paolos smak och anvisningar 179:-
_______

PRIMI- Pasta

• Penne all´arrabbiata / Zia Marias penne all´arrabbiata med tomat, peperoncino och färskriven romersk fårost 135:-
• Pasta al forno/ Zia Lucias ugnsgratinerade pasta med köttfärssås, gräddbechamel med muskotnöt och färskriven Parmigiano 149:-
• Tagliatelle di pasta fresca con cappesanta, finocchiella e caviale di coregono / Paolo Robertos färska tagliatelle med pilgrimsmussla, fänkålsdill och topp av löjrom 189:-_
______

SECONDI e GRIGLIA Grill och huvudrätter

• Pollo alla griglia con verdure al forno-Kycklingfile från kolgrillen serverad med rosmarinsky, polenta samt potatis och mangoldbakelse 189:-
• Cotoletta di vitello alla brace con piselli e pancetta / Paolos grillade kalvkotlett serverad med ärtor, pancetta och Parmigiano. 219:-
• Agnello marinato / Zia Giovannas örtmarinerade lammstek med potatis och aubergingratäng 219:-
• Salmerino al forno con limone, porro e erbe aromatiche / Zia Alfonsinas ugnsbakade filé av röding med purjolök, citron och örter 205:-

__________

DOLCI

• Semifreddo di mascarpone e miele con mele in vaniglia e cannella / Semifreddo på honung och mascarpone med marinerade äppelskivor smaksatta med vanilj och kanel 80:-
• Crema al caffé con foglie di cioccolato bianco / Paolos oemotståndliga kaffedessert med apelsinlikör och toppad med flisor av vit choklad 82:-

Inga kommentarer

”Vilda Italien”

2015-03-02 av Karin Hedlund.

med vinprovning, mat, föreläsningar samt världskonst av en av Norrköpings mest internationella konstnärer.

Nästa event på Enoteket äger rum to den 19 mars och bjuder alltså på ett mycket späckat program. Vi lägger focus på vilt och således kommer menyn erbjuda en lång serie Italienska delikatesser med sådan förankring, se matsedel längre ner..

Program

17:45. Start i Enotekets festvåning. Från Östra Ryd kommer jaktexperten Lars Schepler och inleder kvällen med att berätta om sin träning av vildsvinshundar

18:20 I samarbete med Aldo Aimo Quality Supplier, tar vi upp från Italien och Sicilien den förste av kvällens 2 vinproducenter. Det är Gianfranco Daino ( ett, för kvällen, mycket lämpligt efternamn eftersom det betyder dovhjort!!). Han kommer från Sicilien och producerar endast ett vin. Det heter Suber och är ett biologiskt vin som erhållit mycket meriterande erkännanden, inte minst av Slow Food rörelsen. Gianfranco kommer att låta oss smaka 2 årgångar.

Från Sicilien kommer också Giuseppe Occhipinti, ägare av ysteriet med samma namn. Enoteket har haft tillfälle att servera hans ostar tidigare och speciellt hans Ragusano DOP, ost som lagras genom att hänga i rep under4 år och som väger ca 14-15kg st

ost

Gianfranco och Giuseppe kommer att berätta om sina verksamheter, vi kommer att smaka osten tillsammans med vinet Suber

19:00 I samarbete med Antonio Sanchez och Divinoil arrangeras besöket från Toscana. Därifrån får vi nämligen besök av vingården Capannele med bl. a det fantastiska vinet 50&50. Här kommer vi att prova ytterligare några viner innan det är dags för middag

19:40 Förflyttar vi oss från festvåningen till restaurangplan. Se kvällens meny längre ner.

Från Norrköping och världen har vi också den stora äran att bli gästade av Stanley Stoltz. Vapenkonstruktör och gravör av yppersta världsklass som levererar till internationella filmstjärnor och kungahus. Stanley kommer att visa upp några av sina verk samt försöka förklara hur det osannolika han gör kan vara möjligt….Ett tillfälle till att bli totalhäpen!!!

stanley2

stanley

Kvällens meny:

* Antipasto del cacciatore-Jägarentré

Urval av specialiteer från Italien gjorda enligt tradition på vilt och serverade i kombination med passande grönsaker och ostar

• Färskbakad halvmåneformad pasta fylld med mascarpone och vildand, på spegel av reducerad andfond och toppad med rotfruktspytt och karamelliserat apelsinskal

• Örtmarinerade hjortracks i rödvinsreduktion spetsad med fatlagrad grappa och mortelstötta enbär

• En bit Ragusano DOP, tillsammans med ett litet glas Passito från Pantelleria av producenten Ferrandes

• Enotekets Blåbärspannacotta

Pris/ person 675:-, inkluderar fördrink, vinprovning, 4-rättersmiddag + ost och passito samt föreläsningar

Inga kommentarer

S som i Stefan…

2015-01-25 av Karin Hedlund.

Kärt barn har många namn sägs det och i vår bransch betyder det även många roller..

Servis, servettvikare, städare, skolbespisningspersonal, sommelier..

Bästa Steff jobbar snart sin sista dag hos oss då han har bestämt sig för att dra på nya äventyr.
Vi vill verkligen tacka dig för allt jobb och slit, alla skratt och alla svettiga, galna kvällar vi tillbringat tillsammans på Enoteket. Vi önskar dig all lycka till och hoppas du kommer få det bra och att vi kommer se mycket av dig ”på andra sidan”..

Puss och kram

Inga kommentarer

Nästa vinprovning 15 januari!!

2014-12-02 av Karin Hedlund.

Denna gång kommer vi att prova Amaroneviner.
Priset för fördrink, provning och 4-rättersmiddag kommer vara 595:-

Boka din plats redan idag!

hej@enoteket.se

(mer detaljerad info kommer inom kort)

Inga kommentarer

Vinprovning med 4-rätters middag To den 16 oktober kl. 18:00

2014-09-23 av Karin Hedlund.

Torsdag den 16:e oktober går kvällen i Friulis tecken. Från denna Italiens östligaste region, närmare bestämt byn Zegla, kommer Igor Erzetic ägare av vingården Branko. Hela vinområdet kallas annars för Collio och här produceras vitt vin av mycket hög klass. Här hittar man producenter som gett klang i vinvärlden. Namn som Jerman, Collavini och Tercic ger respekt.
Igor och Brankowines är nu 3:e generationens vinmakare. Det är en liten gård med en årsproduktion om 12000 flaskor, men man har ändå en stark och bestämd filosofi. Bl. a så kombinerar han inte med flera druvsorter utan varje vin görs 100%-ligt av en druva. Därefter fatlagras vinerna innan buteljering. Gården är på totalt 7ha och då den ligger precis vid Slovenska gränsen så säger Igor att hans viner är i högsta grad internationella. Uppskattningen har också varit på högsta nivå och poängen har således varit på topp.
Hela detta område har ju varit med om många förändringar i gränsdragningen och man har tillhört Ungern, Österrike, Jugoslavien och Italien. Igors faster ”Zia Amelia” säger att vinernas starka karaktär kommer från att jorden blivit färgad av så mycket blod genom att området varit så krigshärjat genom århundrandena. Igor säger att det annars kan bero på att det är frågan om en mycket lerig jordmån. Hur som helst så blir det väldigt aromatiska resultat…

Vinerna som provas blir:

Prosecco Bonazzi 2013 Treviso 11,0% ( välkomstdrink)

1 Vino Bianco Pinot Grigio 2013 Doc Collio 13,5% 100% Pinot Grigio
2 Vino Bianco Friulano 2013 Doc Collio 14,0% 100% Friulano
3 Vino Bianco Chardonnay 2013 Doc Collio 13,5% 100% Chardonnay
4 Vino Bianco Sauvignion 2013 Doc Collio 13,5% 100% Saugvinion

Efter provningen serveras en Friulansk 4- rätters middag som dessutom inkluderar en liten överraskning mellan huvudrätten och desserten.

Pris för hela paketet är 595:-/person och inkluderar
:
• Fördrink
• Ledd vinprovning och gårdspresentation
• 4-rätters middag
• Kaffe

Tillkommer dryck till maten och eventuell avec

Anmälan görs till Jerney 0706 162882, Karin 0707 664101,
eller via mail till hej@enoteket.se

Benvenuti-Välkomna

Inga kommentarer

Kulturnatten 2014

2014-09-16 av Karin Hedlund.

27 september är det dags för Kulturnatt i Norrköping igen.
I år kommer vi ha vår restaurang öppen från kl 13.00. Som vanligt kommer vi ha en begränsad meny denna kväll men givetvis med rätter som passar alla. Kom ihåg att boka bord!!

I vår festvåning en trappa ner kommer vi ha öppet från kl 20.00 och där kommer vi inte ta emot några bordsbokningar. Vi serverar enklare mat och dryck och kommer ha livebandet ”Youman” på scen från ca kl 21.00. Fri entré!

Hjärtligt välkomna till Enoteket!

Inga kommentarer

OBS! Just idag sätts lunchpriset efter oppositionens nya momsförslag!!

2014-09-11 av Karin Hedlund.

Lika lön för lika arbete = Rättvist!!
Olika lön för lika arbete = Orättvist!!

Lika Skatt för lika arbete = Rättvist
Olika skatt för lika arbete = Orättvist

Ovanstående borde vara en självklarhet för alla!!

I Sverige, är moms på mat idag lagstadgad till 12%
Idag betalar ALLA som säljer mat i någon som helst form 12%

=Lika skatt för lika arbete = Rättvist!

Även i socialdemokraternas Sverige betalar fortfarande ALLA som säljer mat i någon form 12%…..Utom krögarna!! Dom får ensamma betala lite mer än dubbelt, dvs 25%

=Olika skatt för lika arbete = ORÄTTVIST

Käre gäst!

Krogarna i Norrköping vill idag göra Dig uppmärksam på detta unika förhållande som vi upplever vara djupt orättvist. Ingen företagare, i någon annan bransch i Sverige är, ur momsperspektiv, så ofördelaktigt särbehandlad. När vi idag betalar 12% i matmoms på den delen av vår försäljning som omfattar just mat, så kallar oppositionen detta för branschstöd. Men vi får inget branschstöd. Vi betalar ju den matmoms som är lagstadgad. Vi vill vi inte heller ha något branschstöd. Vi vill bara det ni själva säkert också vill..dvs betala lika skatt för lika arbete!
Som en samlad aktion, kommer Norrköpingskrögarna idag att höja lunchpriset med 13%, dvs motsvarande den dubblering av den lagstadgade matmomsen som kommer att drabba oss alla, om oppositionen får som de vill. Eftersom matmomsen för krögarna är dock fortfarande på den lagstadgade nivån, kommer dessa 13% att oavkortat doneras till Barncancerfonden.

Tack för Er uppmärksamhet
/ Krögarna i Norrköping

1 kommentar

Sommar, sol..

2014-05-22 av Karin Hedlund.

..och sköna kvällar på Enotekets uteservering.

Nu har vi flyttat ut vår uteservering, välkommen att njut hos oss i solen.

Inga kommentarer

Se hit alls vinälskare!!

2014-04-15 av Karin Hedlund.

Torsdagen den 24 april kl 18.00 är det återigen dags för en spännande mat och vinkväll på Enoteket.
Vinhuset Vaudano från Asti i Piemonte kommer och presenterar sin verksamhet och sina viner. Huset har 400-åriga traditioner och har utöver druvor som Arneis, Nebbiolo och Barbera även den lokaltypiska Croatina.

Genom överenskommelse med producenten kan vi nu erbjuda en helkväll med 4 rätters middag och ledd vinprovning för endast 395:- per person.

Välkommen att ta del av detta genom att maila: karin@enoteket.se

Inga kommentarer