”Vilda Italien”

2015-03-02 av Karin Hedlund.

med vinprovning, mat, föreläsningar samt världskonst av en av Norrköpings mest internationella konstnärer.

Nästa event på Enoteket äger rum to den 19 mars och bjuder alltså på ett mycket späckat program. Vi lägger focus på vilt och således kommer menyn erbjuda en lång serie Italienska delikatesser med sådan förankring, se matsedel längre ner..

Program

17:45. Start i Enotekets festvåning. Från Östra Ryd kommer jaktexperten Lars Schepler och inleder kvällen med att berätta om sin träning av vildsvinshundar

18:20 I samarbete med Aldo Aimo Quality Supplier, tar vi upp från Italien och Sicilien den förste av kvällens 2 vinproducenter. Det är Gianfranco Daino ( ett, för kvällen, mycket lämpligt efternamn eftersom det betyder dovhjort!!). Han kommer från Sicilien och producerar endast ett vin. Det heter Suber och är ett biologiskt vin som erhållit mycket meriterande erkännanden, inte minst av Slow Food rörelsen. Gianfranco kommer att låta oss smaka 2 årgångar.

Från Sicilien kommer också Giuseppe Occhipinti, ägare av ysteriet med samma namn. Enoteket har haft tillfälle att servera hans ostar tidigare och speciellt hans Ragusano DOP, ost som lagras genom att hänga i rep under4 år och som väger ca 14-15kg st

ost

Gianfranco och Giuseppe kommer att berätta om sina verksamheter, vi kommer att smaka osten tillsammans med vinet Suber

19:00 I samarbete med Antonio Sanchez och Divinoil arrangeras besöket från Toscana. Därifrån får vi nämligen besök av vingården Capannele med bl. a det fantastiska vinet 50&50. Här kommer vi att prova ytterligare några viner innan det är dags för middag

19:40 Förflyttar vi oss från festvåningen till restaurangplan. Se kvällens meny längre ner.

Från Norrköping och världen har vi också den stora äran att bli gästade av Stanley Stoltz. Vapenkonstruktör och gravör av yppersta världsklass som levererar till internationella filmstjärnor och kungahus. Stanley kommer att visa upp några av sina verk samt försöka förklara hur det osannolika han gör kan vara möjligt….Ett tillfälle till att bli totalhäpen!!!

stanley2

stanley

Kvällens meny:

* Antipasto del cacciatore-Jägarentré

Urval av specialiteer från Italien gjorda enligt tradition på vilt och serverade i kombination med passande grönsaker och ostar

• Färskbakad halvmåneformad pasta fylld med mascarpone och vildand, på spegel av reducerad andfond och toppad med rotfruktspytt och karamelliserat apelsinskal

• Örtmarinerade hjortracks i rödvinsreduktion spetsad med fatlagrad grappa och mortelstötta enbär

• En bit Ragusano DOP, tillsammans med ett litet glas Passito från Pantelleria av producenten Ferrandes

• Enotekets Blåbärspannacotta

Pris/ person 675:-, inkluderar fördrink, vinprovning, 4-rättersmiddag + ost och passito samt föreläsningar

Inga kommentarer

S som i Stefan…

2015-01-25 av Karin Hedlund.

Kärt barn har många namn sägs det och i vår bransch betyder det även många roller..

Servis, servettvikare, städare, skolbespisningspersonal, sommelier..

Bästa Steff jobbar snart sin sista dag hos oss då han har bestämt sig för att dra på nya äventyr.
Vi vill verkligen tacka dig för allt jobb och slit, alla skratt och alla svettiga, galna kvällar vi tillbringat tillsammans på Enoteket. Vi önskar dig all lycka till och hoppas du kommer få det bra och att vi kommer se mycket av dig ”på andra sidan”..

Puss och kram

Inga kommentarer

Nästa vinprovning 15 januari!!

2014-12-02 av Karin Hedlund.

Denna gång kommer vi att prova Amaroneviner.
Priset för fördrink, provning och 4-rättersmiddag kommer vara 595:-

Boka din plats redan idag!

hej@enoteket.se

(mer detaljerad info kommer inom kort)

Inga kommentarer

Vinprovning med 4-rätters middag To den 16 oktober kl. 18:00

2014-09-23 av Karin Hedlund.

Torsdag den 16:e oktober går kvällen i Friulis tecken. Från denna Italiens östligaste region, närmare bestämt byn Zegla, kommer Igor Erzetic ägare av vingården Branko. Hela vinområdet kallas annars för Collio och här produceras vitt vin av mycket hög klass. Här hittar man producenter som gett klang i vinvärlden. Namn som Jerman, Collavini och Tercic ger respekt.
Igor och Brankowines är nu 3:e generationens vinmakare. Det är en liten gård med en årsproduktion om 12000 flaskor, men man har ändå en stark och bestämd filosofi. Bl. a så kombinerar han inte med flera druvsorter utan varje vin görs 100%-ligt av en druva. Därefter fatlagras vinerna innan buteljering. Gården är på totalt 7ha och då den ligger precis vid Slovenska gränsen så säger Igor att hans viner är i högsta grad internationella. Uppskattningen har också varit på högsta nivå och poängen har således varit på topp.
Hela detta område har ju varit med om många förändringar i gränsdragningen och man har tillhört Ungern, Österrike, Jugoslavien och Italien. Igors faster ”Zia Amelia” säger att vinernas starka karaktär kommer från att jorden blivit färgad av så mycket blod genom att området varit så krigshärjat genom århundrandena. Igor säger att det annars kan bero på att det är frågan om en mycket lerig jordmån. Hur som helst så blir det väldigt aromatiska resultat…

Vinerna som provas blir:

Prosecco Bonazzi 2013 Treviso 11,0% ( välkomstdrink)

1 Vino Bianco Pinot Grigio 2013 Doc Collio 13,5% 100% Pinot Grigio
2 Vino Bianco Friulano 2013 Doc Collio 14,0% 100% Friulano
3 Vino Bianco Chardonnay 2013 Doc Collio 13,5% 100% Chardonnay
4 Vino Bianco Sauvignion 2013 Doc Collio 13,5% 100% Saugvinion

Efter provningen serveras en Friulansk 4- rätters middag som dessutom inkluderar en liten överraskning mellan huvudrätten och desserten.

Pris för hela paketet är 595:-/person och inkluderar
:
• Fördrink
• Ledd vinprovning och gårdspresentation
• 4-rätters middag
• Kaffe

Tillkommer dryck till maten och eventuell avec

Anmälan görs till Jerney 0706 162882, Karin 0707 664101,
eller via mail till hej@enoteket.se

Benvenuti-Välkomna

Inga kommentarer

Kulturnatten 2014

2014-09-16 av Karin Hedlund.

27 september är det dags för Kulturnatt i Norrköping igen.
I år kommer vi ha vår restaurang öppen från kl 13.00. Som vanligt kommer vi ha en begränsad meny denna kväll men givetvis med rätter som passar alla. Kom ihåg att boka bord!!

I vår festvåning en trappa ner kommer vi ha öppet från kl 20.00 och där kommer vi inte ta emot några bordsbokningar. Vi serverar enklare mat och dryck och kommer ha livebandet ”Youman” på scen från ca kl 21.00. Fri entré!

Hjärtligt välkomna till Enoteket!

Inga kommentarer

OBS! Just idag sätts lunchpriset efter oppositionens nya momsförslag!!

2014-09-11 av Karin Hedlund.

Lika lön för lika arbete = Rättvist!!
Olika lön för lika arbete = Orättvist!!

Lika Skatt för lika arbete = Rättvist
Olika skatt för lika arbete = Orättvist

Ovanstående borde vara en självklarhet för alla!!

I Sverige, är moms på mat idag lagstadgad till 12%
Idag betalar ALLA som säljer mat i någon som helst form 12%

=Lika skatt för lika arbete = Rättvist!

Även i socialdemokraternas Sverige betalar fortfarande ALLA som säljer mat i någon form 12%…..Utom krögarna!! Dom får ensamma betala lite mer än dubbelt, dvs 25%

=Olika skatt för lika arbete = ORÄTTVIST

Käre gäst!

Krogarna i Norrköping vill idag göra Dig uppmärksam på detta unika förhållande som vi upplever vara djupt orättvist. Ingen företagare, i någon annan bransch i Sverige är, ur momsperspektiv, så ofördelaktigt särbehandlad. När vi idag betalar 12% i matmoms på den delen av vår försäljning som omfattar just mat, så kallar oppositionen detta för branschstöd. Men vi får inget branschstöd. Vi betalar ju den matmoms som är lagstadgad. Vi vill vi inte heller ha något branschstöd. Vi vill bara det ni själva säkert också vill..dvs betala lika skatt för lika arbete!
Som en samlad aktion, kommer Norrköpingskrögarna idag att höja lunchpriset med 13%, dvs motsvarande den dubblering av den lagstadgade matmomsen som kommer att drabba oss alla, om oppositionen får som de vill. Eftersom matmomsen för krögarna är dock fortfarande på den lagstadgade nivån, kommer dessa 13% att oavkortat doneras till Barncancerfonden.

Tack för Er uppmärksamhet
/ Krögarna i Norrköping

1 kommentar

Sommar, sol..

2014-05-22 av Karin Hedlund.

..och sköna kvällar på Enotekets uteservering.

Nu har vi flyttat ut vår uteservering, välkommen att njut hos oss i solen.

Inga kommentarer

Se hit alls vinälskare!!

2014-04-15 av Karin Hedlund.

Torsdagen den 24 april kl 18.00 är det återigen dags för en spännande mat och vinkväll på Enoteket.
Vinhuset Vaudano från Asti i Piemonte kommer och presenterar sin verksamhet och sina viner. Huset har 400-åriga traditioner och har utöver druvor som Arneis, Nebbiolo och Barbera även den lokaltypiska Croatina.

Genom överenskommelse med producenten kan vi nu erbjuda en helkväll med 4 rätters middag och ledd vinprovning för endast 395:- per person.

Välkommen att ta del av detta genom att maila: karin@enoteket.se

Inga kommentarer

Bubbel som DOP

2014-03-25 av Karin Hedlund.

D.O.P. står för Denominazione di Origine Protetta och på svenska blir det S.U.B. Skyddad Ursprungs Beteckning. Det är en certifieringsbeteckning som regleras inom EU.

Det betyder att en produkt är skyddad från kopiering, kort sagt. För att få beteckningen som visar att det är en riktig och sann produkt måste den uppfylla kraven som ställs.

Några av kraven kan vara:

– Produkten ska vara producerad i en (eller flera) godkända regioner

– Ha en godkänd kvalitetsnivå

– Produceras med en speciellt definierad metod

För att inte tråka ut nån för mycket, kan man likna det med mousserande viner, som bara får heta Champagne om det kommer från det distriktet i Frankrike. I Italien finns Prosecco, Moscato d’Asti, Francaciorta för att nämna några… I Spanien har vi Cava tillexempel.

I detta fall tycker jag dock att den italienska ”kopian” Prosecco är godare än originalet, även om den också har sin charm. Proseccon kanske inte heller längre kan kallas för kopia då den 2010 fick ett skyddat namn.

Franciacorta, som också är en egen och tillika skyddad benämning, är nog ändå det ”Italienska bubblet” som liknar Champagne mest. Man framställer den också på samma sätt, dvs ”methode champenoise”, man håller ett mycket högt kvalitetsnitt, produktionen görs inom ett bestämt område som heter… just Franciacorta (ligger vid mycket vackra Iseosjön) och involverar ca 100-talet olika vinhus. Medan man till Prosecco använder druvan med samma namn (Prosecco), är Franciacorta framställd av samma druvor som man har vid champagetillverkningen, chardonnay, pinot noir och pinot blanc. Man använder sig också av samma kategorisering, dvs Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec och Demi-Sec.

Så D.O.P/S.U.B (finns fler olika beteckningar dock!) är för gemene man ett sätt att veta om man äter originalet, en skyddad produkt, eller ej.

Kolla med någon av oss vilka olika vi har hemma, men de vanligaste är dessa på bilderna. Förutom Start från San Patrigiano som är en liten tillfällig bubblare.

Översta bilden är en Franciacorta, Asti, Prosecco & två st Champagne. Nedre bilden har vi en spumante Start och en Rosécava.

20140325-164409.jpg

,

Inga kommentarer

San Patrignano på Enoteket!!!

2014-02-28 av Karin Hedlund.

Tor den 13 mars har Enoteket den stora äran att gästa den operative chefen för fantastiska San Patrignano. Europas största behandlingshem för svårt drogberoende människor. Roberto kommer att berätta anläggningens historia, utveckling och framtida mål. Enotekaren organiserar detta tillsammans med Thomas Pennerud/Ica Kvantum-Mirum och Gina Hjorth på Italiana Food Selection.
I anslutning till Robertos presentation kommer det att serveras en 4-rätters middag baserad på produkter från just San Patrignano samt på lokala traditioner. Det är ett fåtal platser kvar och de som är intresserade av att få vara med på en unik kväll kan kontakta Enoteket på tel. nr 0706-162882 för mer info och bokning.
Ni kan också gå in och besöka San Patrignanos hemsida för att där förstå det otroliga bakom detta verk som grundades 1972. Adressen är: www.sanpatrignano.org
Här nedan kan ni också bläddra bland de bilder som togs när Enotekaren och Thomas Pennerud var på besök på denna unika oas som ger människor i stora svårigheter en möjlighet att komma tillbaka till livet..Missa inte denna chans till en alldeles speciell kväll!!

Välkomna

SanP

Inga kommentarer