MASI@Enoteket 21 november

2018-09-24 av Karin Hedlund.

Vi har den stora äran att få hit producenten Masi till Enoteket!!

Boka redan nu så du är säker på din plats.

Vi kommer avnjuta en 4 rätters middag tillsammans med passande viner och priset för detta kommer vara 995:- p.p

Då ingår fördrink och vin till maten ( 3×10 cl samt dessertvin )

Vill man ha mer än detta går det givetvis att köpa till.

Start 18.00

Boka din plats på: karin@enoteket.se

Nedan följer lite info om Masi:

Masi är ett av Italiens mest ansedda vinföretag och en huvudaktör på den italienska vinmarknaden. Hjärtat i verksamheten är den ursprungliga vingården Vaio di Masi, i hjärtat av distriktet Valpolicella, som familjen Boscaini köpte i slutet av 1700-talet.

Idag omfattar Masi sjutton vingårdar i Valpolicella Classico-området, men man har också odlingar i Bardolino och Soave. Man producerar också vin åt ett antal odlare som äger berömda vingårdar. Hela verksamheten leds av den dynamiske Sandro Boscaini, eller Mr Amarone som han brukar kallas. Det är kanske just för sin Amarone Masi är mest känd.

Den första Amaronen som lanserades i Sverige 1994 var Masis Vaio Armaron. Idag producerar Masi fem varianter av Amarone, av vilka tre är vingårdsbetecknade.

Masi är ett mycket innovativt företag och skapade 1964 det nya vinet Campofiorin, som 2014 kom i sin femtionde årgång. Campofiorin var en helt ny vintyp på marknaden, en ripasso, alltså en Valpolicella som fick jäsa ytterligar en gång tillsammans med pressrester från Recioto och Amarone. Masi ägde en tid termen ripasso som varumärke. Idag är begreppet fritt och vin av mycket skiftande kvalitet säljs som ripasso. Masi avstår därför från begreppet i marknadsföringen av världssuccén Campofiorin.

Inga kommentarer

EnoEvent – Vinprovning och middag 31 maj

2018-05-05 av Karin Hedlund.

Välkommen till ännu en fantastisk vin och matupplevelse tillsammans med oss på Enoteket och Mamma Mia vinklubb.
Denna gång är det Veneto som står i centrum med viner från Valpolicella och Bardolino.

Ni kommer få prova 6 olika viner tillsammans med vinmakarna från Bonazzi inklusive en fördrink. Samtidigt som provningen kommer vi även avnjuta en 4 rätters middag. Priset för detta kommer vara 895:- och då är det ca 10 cl av varje vin som ingår.
Vi drar igång kl 18.00 som vanligt.

Vill du läsa mer om Bonazzi finns massor av info på deras hemsida : bonazziwine.it

Skynda dig att boka din plats! Det gör du enklast via mail:
karin@enoteket.se eller sms till 0707-664101

Vi syns!

Inga kommentarer

RESQ – hjälp oss att hjälpa miljön

2018-04-25 av Karin Hedlund.

Förra våren drog vi igång med Appen RESQ där vi säljer mat som inte går åt på lunchen till halva priset.
Sen starten har det varit mycket uppskattat och i stort sätt så säljer vi alla matlådor som vi lägger ut.
Vi tycker det är fantastiskt kul att kunna erbjuda vår mat till så många fler än de som har tid/lust eller möjlighet att komma hit under våra lunchtider och äta.

Vi har ni tillsammans med er räddat över 500 kg mat från att slängas.
Tillsammans fortsätter vi nu jobba mot ett TON (!) fatta hur mycket det är 🙂

TACK!!!

Inga kommentarer

Det här med hundar på restaurang….

2018-03-09 av Karin Hedlund.

Vi får ganska många frågor om det är ok att ta med sin hund till oss. Det är det!! Vi gillar hundar.
Givetvis ser vi att du har koll på din hund och att den sköter sig och inte skäller ( ungefär detsamma som vi kräver av dig själv som gäst..)
Det är endast i en del av vår restaurang som du får ha din hund med så säg till vid bokning så du hamnar rätt.

Voff och välkomna!

Inga kommentarer

ENOEVENT fredagen den 16 februari

2018-01-22 av Karin Hedlund.

I samarbete med vinimportören “Makarna Svärd AB” arrangerar Enoteket en kväll med Toscana och Sangiovese druvan i centrum.

Vinprovningen kommer ledas av Federico Giovannetti som är en ung vinmakare från Italien med erfarenhet från vinmakande även i Frankrike, Australien och Argentina.

MakarnaSvärd AB är en svensk vindistributör som drivs av makarna Görgen och Karin Svärd. De levererar viner från noggrant utvalda små familjeägda gårdar i Italien. Många av dem är ekologiskt eller bio-organiskt certifierade.

De kommer också ta med och visa ett av världens tunnaste vinglas som vunnit pris för bästa glas i en blindtävling arrangerad av tidningen ”Stern”. Juryn bestod av ledande sommelierer och glastillverkare. Ni kommer kunna beställa era egna fantastiska glas på plats denna kväll.

Efter provningen serveras det en 4 rätters middag med inspiration från Toscansk matkultur.

Priset för denna kväll är 625:- p.p och då ingår provningen, middagen och kaffe.

Dryck till middagen tillkommer. Starttid 18.00

Boka din plats på karin@enoteket.se.

Begränsat antal platser

Inga kommentarer

Resa till Umbrien, men tvärtom

2017-11-09 av Karin Hedlund.

Upplev en mycket spännande kväll Onsdag Den 22 november.

Från Umbrien tar Enoteket upp en hel delegation som representerar sitt landskap med förstklassiga viner och produkter.

Det blir vinprovningar, olivoljeprovning, presentation av unikt lantgårdsboende etc. etc

Allt följs upp av sedvanlig Italiensk supermiddag med ett antal antipasti, varm förrätt, huvudrätt samt dessert.

Som vanligt till mycket blygsamt prissättning. Missa inte chansen till en helkväll värd att minnas. Pris 625:-/pp inkl vin / oljeprovning och middag. Exkl. dryck till maten.

Lär känna:

Maurizio Dan Oviedo-Driftsansvarig för Lantgårdsboendet Santa Felicità Paterna

Rossana Ravacchioli-Representerar Vinhuset La Palerna och olivoljeproducenten Noemio Bacci

Maurizio Costalli och Andrea Meucci representerar Vinhuset Berioli samt chark & osthuset La Veneranda

Valentina Valentini representerar vinhuset Terra di Capitani

Kom i direkt kontakt med den Italienska passionen för traditionerna. Lyssna, fråga, prova, känn dofterna och stimulera din aptit inför den 4-rättersmiddag som direkt följer.

Observera: begränsat antal platser

Anmälan göres till:

0707-664101

karin@enoteket.se

Inga kommentarer

EnoEvent vinprovning och middag.

2017-08-17 av Karin Hedlund.

Onsdag den 6 september på Manheims Säteri vid Bråvikens golfklubb och torsdag den 7 september på Enoteket är det dags för en spännande vinprovning med middag. Start kl 18:00 båda kvällarna

Landskapet Abruzzo i centrala Italien är en mycket spännande och för många i Sverige en ganska okänd region. Men Washington Post utlyste den till 5:a i världen vad avser livskvalitet och i Europa kallas den för den ”gröna regionen” tack vare sina 3 stora nationalparker. Hälsomässigt ligger man också i topp genom att man kan uppvisa en statistik med förhållandevis mycket låga procenttal av cancerfall.

Genuint, rustikt och fascinerande. Landskapet angränsar till regionerna Lazio i öster, Marche i norr och Molise i syd. På östra sidan har man Adriatiska havet.

Vi gästas av Remo De Luca, ägare av vinhuset Cantine De Luca som representerar den 3:e generationen i familjen och som med enorm passion producerar vin med mycket stor respekt för miljö och natur. Under hans ledning kommer vi att prova druvor som Pecorino, Passerina, Cerasuolo och Montepulciano d`Abruzzo

4-rätters middag serveras där vi får prova smakerna från Abruzzos kök.

Pris: 495:-/pp som inkluderar middag samt vinerna under provningen.

Anmäl er snarast genom att maila till karin@enoteket.se eller genom att ringa eller sms:a till 0707-664101. Glöm inte att ange vilken av kvällarna ni vill komma.

Benvenuti-Välkomna

Inga kommentarer

Toscana i vinmaskinerna

2017-03-10 av Karin Hedlund.

Lady och Lufsenlikt med rutiga dukar, stråkmusik och tomma vinflaskor med ”bastkjolar” som återanvänds till ljusstakar. Just så kanske är det som många fortfarande tänker när Italien kommer upp i huvudet.

Toscana med Chianti i spetsen är fortfarande den mest kända vinregionen i Italien. Chianti har kanske just pga av att det fortfarande förknippas i väldig hög grad för många med ”bastkjolsflaskan” , il fiasco, fått ett oförtjänt dåligt rykte, men det finns så himla mycket mer Chianti och Toscanska viner än just det enkla bordsvinet.

Chianti heter området och inuti Chianti ligger Chianti Classico som är ”kärnan” och där de bästa Chiantivinerna kommer ifrån.

Huvuddruvan i Chiantivinerna är alltid Sangiovese och de kännetecknas av viner med hög syra, fruktighet, doft och smak av körsbär, ju bättre vinerna blir desto djupare doft och smak, högre strävhet och mer frukt och bär hittar man.

Ett annat känt område från Toscana är Brunello di Montalcino som ”tävlar” med Piemontes Baroloviner att vara Italiens dyraste och främsta viner. Brunello är en klon av Sangiovesedruvan och betyder den mörka trevliga. Brunello är viner som kräver lagring innan de uppnår sin topp.

Alla har säkert hört talas ”Supertoscanare”

Förklaringen till dessa är att en del odlare tröttnade på alla de lagar och regler som finns för att få en DOC, dvs en ursprungsbeteckning, och valde därför att klassa ner sina viner till Vino da Tavola, bordsvin, för att till exempel kunna använda andra druvor.

Druvstockar på Cabernet Sauvignon importerades från Château Lafite i Bordeaux och viner med helt annan karaktär växte fram. Exempel på sådana är tex. Sassicaia, Ornellaia, Solaia, Tignanello…

Just nu har vi en Sassicaia i maskinerna så kom och prova…

Inga kommentarer

Temaveckor i vinmaskinerna

2017-03-01 av Karin Hedlund.

Vi kommer starta lite temaveckor i vinmaskinerna , där vi berättar lite om en speciell region, druva, land samt att vi fokuserar på viner på samma tema. Först ut är:

Piemonte

Piemonte betyder ”landet vid bergets fot” och är en region präglad av historia och gamla slott och gårdar.

Landskapet med sina många kullar är sagolikt vackert och det finns så mycket mer än vin att se och göra här. Men … detta ska ju handla om vin.

Det mest kända området i Piemonte är Langhe med sina kungar Barolo och Barbaresco.

Det är röda, kraftiga, fylliga, sträva viner som påminner ganska mycket om varandra.

Man brukar dock säga att Barbaresco är kvinnan i förhållandet, lite mer elegantare och mjukare än den fylligare, ”rökigare” Barolon.

Bägge två är döpta efter lokala byar i Langhe och bägge två är gjorda på druvan Nebbiolo.

Nebbiolo är kanske den druvan man i första hand förknippar med Piemonte. Den har fått sitt namn från det italienska ordet för dimma ”Nebbia” som det är väldigt ofta på kullarna runt Barolo och Barbaresco.

Den mest odlade druvan i hela Piemonte är inte Nebbiolo utan Barbera, som används till många ”vardagsviner” och hamnat lite i skuggan av Nebbiolo.

Men på senare år har man lyft fram Barbera och genom att ge druvan utrymme på växtplatser som förr var dedikerade till Nebbiolo har man lyckas skapa riktigt bra viner som i många fall slår både Barolo och Barbaresco på fingrarna och dessutom till ett lägre pris.

1986 inträffade något som kallades ”Barberaskandalen” då skrupelfria vinhandlare och producenter tillsatte metanol till sämre viner för att till synes öka kvaliteten. Resultatet blev att runt 20 personer dog och flera producenter åtalades och dömdes för multipla mord.

Hur som helst så ledde det i slutänden till att Italien fick bättre struktur och bättre kvalitet på sina viner.

Inga kommentarer

San Valentino 2017

2017-02-10 av Karin Hedlund.

Snart är alla hjärtans dag här så passa på att boka bord hos oss.

Kvällen till ära kommer vi ha en liten extra meny utöver vår vanliga. Vi kommer även pynta lite fint och ge alla underbara kvinnliga gäster ett erbjudande på rabatterad skönhetsvård på Salong Derma-Roz samt en italiensk chokladkyss….

Menu

Antipasto e primo

  • Involtino de prosciutto farcito all´aragosta su letto di misticanza / Hummerfylld rullad på prosciutto, serveras på salladsbädd med olivoljestekt crostino toppad med ricottacréme 179:-
  • Spaghetti ”Lilli e il Vagabondo” / Spaghetti ”Lady och Lufsen”. Serveras enligt tradition på en tallrik. 175:- ( halv portion 89:- )

Secondi

  • Filetto di maiale alla Valdostana / Fläskfilé gratinerad med rökt Alpskinka och höglandsfontina 235:-
  • Luccioperca alla Mugnaia / Mjölvänd gösfilé täckt med smörstekta champinjoner och serverad med citronsmörsky 225:-

Dolci

  • Crema di mascarpone in pasta filo, fragole e zucchero velato / Bakad filodeg fylld med mascarponecréme toppad med jordgubbar och florsocker – 79:-
  • Gelato Passionale / Enos egen passionerade glass – 79:-

Inga kommentarer