Resa till Umbrien, men tvärtom

2017-11-09 av Karin Hedlund.

Upplev en mycket spännande kväll Onsdag Den 22 november.

Från Umbrien tar Enoteket upp en hel delegation som representerar sitt landskap med förstklassiga viner och produkter.

Det blir vinprovningar, olivoljeprovning, presentation av unikt lantgårdsboende etc. etc

Allt följs upp av sedvanlig Italiensk supermiddag med ett antal antipasti, varm förrätt, huvudrätt samt dessert.

Som vanligt till mycket blygsamt prissättning. Missa inte chansen till en helkväll värd att minnas. Pris 625:-/pp inkl vin / oljeprovning och middag. Exkl. dryck till maten.

Lär känna:

Maurizio Dan Oviedo-Driftsansvarig för Lantgårdsboendet Santa Felicità Paterna

Rossana Ravacchioli-Representerar Vinhuset La Palerna och olivoljeproducenten Noemio Bacci

Maurizio Costalli och Andrea Meucci representerar Vinhuset Berioli samt chark & osthuset La Veneranda

Valentina Valentini representerar vinhuset Terra di Capitani

Kom i direkt kontakt med den Italienska passionen för traditionerna. Lyssna, fråga, prova, känn dofterna och stimulera din aptit inför den 4-rättersmiddag som direkt följer.

Observera: begränsat antal platser

Anmälan göres till:

0707-664101

karin@enoteket.se

Inga kommentarer

EnoEvent vinprovning och middag.

2017-08-17 av Karin Hedlund.

Onsdag den 6 september på Manheims Säteri vid Bråvikens golfklubb och torsdag den 7 september på Enoteket är det dags för en spännande vinprovning med middag. Start kl 18:00 båda kvällarna

Landskapet Abruzzo i centrala Italien är en mycket spännande och för många i Sverige en ganska okänd region. Men Washington Post utlyste den till 5:a i världen vad avser livskvalitet och i Europa kallas den för den ”gröna regionen” tack vare sina 3 stora nationalparker. Hälsomässigt ligger man också i topp genom att man kan uppvisa en statistik med förhållandevis mycket låga procenttal av cancerfall.

Genuint, rustikt och fascinerande. Landskapet angränsar till regionerna Lazio i öster, Marche i norr och Molise i syd. På östra sidan har man Adriatiska havet.

Vi gästas av Remo De Luca, ägare av vinhuset Cantine De Luca som representerar den 3:e generationen i familjen och som med enorm passion producerar vin med mycket stor respekt för miljö och natur. Under hans ledning kommer vi att prova druvor som Pecorino, Passerina, Cerasuolo och Montepulciano d`Abruzzo

4-rätters middag serveras där vi får prova smakerna från Abruzzos kök.

Pris: 495:-/pp som inkluderar middag samt vinerna under provningen.

Anmäl er snarast genom att maila till karin@enoteket.se eller genom att ringa eller sms:a till 0707-664101. Glöm inte att ange vilken av kvällarna ni vill komma.

Benvenuti-Välkomna

Inga kommentarer

Toscana i vinmaskinerna

2017-03-10 av Karin Hedlund.

Lady och Lufsenlikt med rutiga dukar, stråkmusik och tomma vinflaskor med ”bastkjolar” som återanvänds till ljusstakar. Just så kanske är det som många fortfarande tänker när Italien kommer upp i huvudet.

Toscana med Chianti i spetsen är fortfarande den mest kända vinregionen i Italien. Chianti har kanske just pga av att det fortfarande förknippas i väldig hög grad för många med ”bastkjolsflaskan” , il fiasco, fått ett oförtjänt dåligt rykte, men det finns så himla mycket mer Chianti och Toscanska viner än just det enkla bordsvinet.

Chianti heter området och inuti Chianti ligger Chianti Classico som är ”kärnan” och där de bästa Chiantivinerna kommer ifrån.

Huvuddruvan i Chiantivinerna är alltid Sangiovese och de kännetecknas av viner med hög syra, fruktighet, doft och smak av körsbär, ju bättre vinerna blir desto djupare doft och smak, högre strävhet och mer frukt och bär hittar man.

Ett annat känt område från Toscana är Brunello di Montalcino som ”tävlar” med Piemontes Baroloviner att vara Italiens dyraste och främsta viner. Brunello är en klon av Sangiovesedruvan och betyder den mörka trevliga. Brunello är viner som kräver lagring innan de uppnår sin topp.

Alla har säkert hört talas ”Supertoscanare”

Förklaringen till dessa är att en del odlare tröttnade på alla de lagar och regler som finns för att få en DOC, dvs en ursprungsbeteckning, och valde därför att klassa ner sina viner till Vino da Tavola, bordsvin, för att till exempel kunna använda andra druvor.

Druvstockar på Cabernet Sauvignon importerades från Château Lafite i Bordeaux och viner med helt annan karaktär växte fram. Exempel på sådana är tex. Sassicaia, Ornellaia, Solaia, Tignanello…

Just nu har vi en Sassicaia i maskinerna så kom och prova…

Inga kommentarer

Temaveckor i vinmaskinerna

2017-03-01 av Karin Hedlund.

Vi kommer starta lite temaveckor i vinmaskinerna , där vi berättar lite om en speciell region, druva, land samt att vi fokuserar på viner på samma tema. Först ut är:

Piemonte

Piemonte betyder ”landet vid bergets fot” och är en region präglad av historia och gamla slott och gårdar.

Landskapet med sina många kullar är sagolikt vackert och det finns så mycket mer än vin att se och göra här. Men … detta ska ju handla om vin.

Det mest kända området i Piemonte är Langhe med sina kungar Barolo och Barbaresco.

Det är röda, kraftiga, fylliga, sträva viner som påminner ganska mycket om varandra.

Man brukar dock säga att Barbaresco är kvinnan i förhållandet, lite mer elegantare och mjukare än den fylligare, ”rökigare” Barolon.

Bägge två är döpta efter lokala byar i Langhe och bägge två är gjorda på druvan Nebbiolo.

Nebbiolo är kanske den druvan man i första hand förknippar med Piemonte. Den har fått sitt namn från det italienska ordet för dimma ”Nebbia” som det är väldigt ofta på kullarna runt Barolo och Barbaresco.

Den mest odlade druvan i hela Piemonte är inte Nebbiolo utan Barbera, som används till många ”vardagsviner” och hamnat lite i skuggan av Nebbiolo.

Men på senare år har man lyft fram Barbera och genom att ge druvan utrymme på växtplatser som förr var dedikerade till Nebbiolo har man lyckas skapa riktigt bra viner som i många fall slår både Barolo och Barbaresco på fingrarna och dessutom till ett lägre pris.

1986 inträffade något som kallades ”Barberaskandalen” då skrupelfria vinhandlare och producenter tillsatte metanol till sämre viner för att till synes öka kvaliteten. Resultatet blev att runt 20 personer dog och flera producenter åtalades och dömdes för multipla mord.

Hur som helst så ledde det i slutänden till att Italien fick bättre struktur och bättre kvalitet på sina viner.

Inga kommentarer

San Valentino 2017

2017-02-10 av Karin Hedlund.

Snart är alla hjärtans dag här så passa på att boka bord hos oss.

Kvällen till ära kommer vi ha en liten extra meny utöver vår vanliga. Vi kommer även pynta lite fint och ge alla underbara kvinnliga gäster ett erbjudande på rabatterad skönhetsvård på Salong Derma-Roz samt en italiensk chokladkyss….

Menu

Antipasto e primo

  • Involtino de prosciutto farcito all´aragosta su letto di misticanza / Hummerfylld rullad på prosciutto, serveras på salladsbädd med olivoljestekt crostino toppad med ricottacréme 179:-
  • Spaghetti ”Lilli e il Vagabondo” / Spaghetti ”Lady och Lufsen”. Serveras enligt tradition på en tallrik. 175:- ( halv portion 89:- )

Secondi

  • Filetto di maiale alla Valdostana / Fläskfilé gratinerad med rökt Alpskinka och höglandsfontina 235:-
  • Luccioperca alla Mugnaia / Mjölvänd gösfilé täckt med smörstekta champinjoner och serverad med citronsmörsky 225:-

Dolci

  • Crema di mascarpone in pasta filo, fragole e zucchero velato / Bakad filodeg fylld med mascarponecréme toppad med jordgubbar och florsocker – 79:-
  • Gelato Passionale / Enos egen passionerade glass – 79:-

Inga kommentarer

Marulk på menyn??

2017-02-03 av Karin Hedlund.

För ett tag sedan fick vi ett mail angående att servera Marulk på menyn.

(Marulk är med på den ”röda” listan av utrotningshotade fiskar som man ska undvika att äta)

Innan beslut togs gällande råvaruvalet hade vi kontakt med vår fiskleverantör Ulf Selin från Fiskgrossist-företaget Kneippsundet AB.
Detta för att säkerställa att vi inte skulle hantera en röd-flaggad art och därmed brista i respekt vad avser de stora problem som skapas av osunt fiskande. Detta är Ulfs svar:

”Marulken ni serverar är en bifångst vid annat fiske. Det finns inget riktat fiske på marulk. Med bifångst menas att tex en båt som fiskar torsk även får upp annan fisk och istället för att kasta i död fisk i havet så tas denna om hand. Som de flesta vet så föredrar ingen att fisken kastas tillbaka i havet.”

Enligt den försäkran vi har, så säljs sedan denna bifångst på auktion där priset bestäms av tillgången. Vi handlar således inte in fisk som fångats målmedvetet, utan fisk som av misstag kan bli fångad så länge det över huvudtaget pågår fisk i haven.
I övrigt så försöker vi rikta våra fiskinköp till förnuftig distribution. De odlade lunchfiskarna är exempelvis ASC eller MSC märkta, rödräkorna viltfångade osv.
Köttet är företrädesvis svenskt, alternativt Italienskt, men då från gårdar med ursprungsbeteckning. Lunchtiden klarar vi dock inte alltid att selektera riktigt till 100% eftersom vi lyder under kundens pristolerans gällande lunchkostnaden. Det kan då hända att vi använder högrev av irländsk hereford, rosèkalv från Holland eller lamm från Skottland eller Nya Zeeland

Skulle dock alla vara lika aktsamma som personen som reflekterade över detta så skulle vårt arbete underlättas eftersom de alternativ ( läs krogar), som enkom arbetar med prislappen som konkurrensmedel, då inte skulle få någon marknad. Skulle exempelvis vara intressant att få veta var kyckling, biff eller jätteräkor som används på diverse asiatiska krogar kommer ifrån och om någon av deras kunder någonsin ställer frågan? Detta var nu bara en reflektion…

Inga kommentarer

Vinprovning i vår

2017-01-23 av Karin Hedlund.

Vi har fått många frågor om en ny vinprovning och middag med ett nytt spännande tema. Vi jobbar för fullt med att hitta något bra och hoppas kunna komma ut med det snart.

Inga kommentarer

EnoEvent torsdagen den 18 februari, kl. 18:00

2016-01-26 av Karin Hedlund.

BOLLICINE, VINO E TARTUFO

”BUBBEL, VIN Å TRYFFEL”

Annika Karlsson, en dynamisk entreprenör, har under 5 års tid plockat tryfflar i södra Italien och har under en intensiv period lärt sig det mesta när det gäller det praktiska i tryffelletning. I ”stövellandet har hon gått flera universitetskurser för att lära sig det teoretiska och då fördjupa sig i vilka olika sorters tryfflar det finns. Nyligen har hon flyttat hem till Sverige igen och håller föreläsningar och workshops för att berätta om hur det går till med tryffelletning i Italien, hur marknaden ser ut och berättar om alla olika sorter man kan köpa.

bild

Denna dag kommer hon att besöka Enoteket för att sprida sin kunskap samtidigt som vi håller en vinprovning med utvalda etiketter som väl passar till kvällens tryffelinspirerade meny. Anmälan kan göras till tel. 0706-162882,

0707-664101eller via mail till karin@enoteket.se

Pris 750:-/person, inklusive, fördrink, vinprovning och meny enligt nedan.

Dryck till mat tillkommer.

ANTIPASTI-TILLTUGGEN

• Crostini med parmigiano och tryffelsmör toppade med skivad svart tryffel

• Assiett med högklassig tryffelsalami och tryffel-pecorino

• Skedad äggröra smaksatt med mozzarella och vit tryffel

• Carpaccio med mangold, och tryffelcreme

• Färskbakad ricottafylld triangolo med skirat tryffelsmör och nerkokt Parmigianogrädde

PRIMO-FÖRRÄTT

• Risotto på ris av Carnarolityp tillredd med Champagne och tryffel

SECONDO-HUVUDRÄTT

Tagliata di manzo/ helstekt oxfilé i Barolovinsås toppad med Parmigiano och tryffelcréme, serverad med Fontinagratinerad potatisbakelse och grytstekta grönsaker

PER FINIRE-TILL AVSLUT

Espresso och chokladtryffel

Inga kommentarer

Please raise your glasses to Joseph Sheridan!

2016-01-13 av Iain Hay.

As autumn turns to winter, the last leaves drop and the cold, damp wind seems to slice through you no matter how thick your coat, I invite you to join me in a toast to an Irish chef from years ago…

One cold and wet night in January 1942, a flying boat left Foynes air base near Shannon in Ireland bound for Newfoundland and New York. The weather was terrible and the pilot decided to return to Ireland rather than risk the welfare of his passengers. The air base was notified by radio and staff were brought back to work to take care of the cold, tired travellers.

The restaurant chef, a man named Joe Sheridan, brewed fresh coffee and added Irish whiskey and a touch of brown sugar. Whatever then made him gently float some cream on each drink before serving to his chilled guests we will never know, but history was made that night.

When asked by a grateful guest if the coffee was Brazilian he jokingly replied -“No Sir, it’s Irish” In the years to come this mixture has taken the world by storm and given birth to many variations; it is also frequently ruined by a lack of understanding of the sheer decadent beauty of the original: Any bartender who tops his “Irish Coffee” with cream sprayed from a pressure can, serves his creation with rock sugar on a stick to encourage his poor guest to stir the damn thing into a pathetic, milky mess or provides his guest with a straw to slurp as with a milk shake should, in my opinion, get a job in an ice-cream parlour or doing something he has some feeling for.

IMG_0190

And to you, dear guest, while I respect your right to drink any of my creations in any way you please, once you have paid for them, consider the experience you are missing and, if Marilyn Monroe can manage it without spoiling her lipstick, so can you.

I write this sitting by an open fire at home; my daughter has gone to bed, the various family pets are asleep in their chosen corners, Michael Bublé is singing about Christmas and yes, I am sipping a, if I say so myself, perfectly made Irish Coffee.

Sláinte!

Inga kommentarer

Please raise your glasses to Joseph Sheridan!

2016-01-12 av Iain Hay.

As autumn turns to winter, the last leaves drop and the cold, damp wind seems to slice through you no matter how thick your coat, I invite you to join me in a toast to an Irish chef from years ago…

One cold and wet night in January 1942, a flying boat left Foynes air base near Shannon in Ireland bound for Newfoundland and New York. The weather was terrible and the pilot decided to return to Ireland rather than risk the welfare of his passengers. The air base was notified by radio and staff were brought back to work to take care of the cold, tired travellers.

The restaurant chef, a man named Joe Sheridan, brewed fresh coffee and added Irish whiskey and a touch of brown sugar. Whatever then made him gently float some cream on each drink before serving to his chilled guests we will never know, but history was made that night.

When asked by a grateful guest if the coffee was Brazilian he jokingly replied -“No Sir, it’s Irish” In the years to come this mixture has taken the world by storm and given birth to many variations; it is also frequently ruined by a lack of understanding of the sheer decadent beauty of the original: Any bartender who tops his “Irish Coffee” with cream sprayed from a pressure can, serves his creation with rock sugar on a stick to encourage his poor guest to stir the damn thing into a pathetic, milky mess or provides his guest with a straw to slurp as with a milk shake should, in my opinion, get a job in an ice-cream parlour or doing something he has some feeling for.

IMG_0190And to you, dear guest, while I respect your right to drink any of my creations in any way you please, once you have paid for them, consider the experience you are missing and, if Marilyn Monroe can manage it without spoiling her lipstick, so can you.

I write this sitting by an open fire at home; my daughter has gone to bed, the various family pets are asleep in their chosen corners, Michael Bublé is singing about Christmas and yes, I am sipping a, if I say so myself, perfectly made Irish Coffee.

Sláinte!

Inga kommentarer